Карпатске и Балканске планине

Кључни појмови:
Карпатске планине
Балканске планине
Котлине и клисуре

На истоку Србије протежу се Карпатске и Балканске планине

По својој грађи су веома сложене. Изграђене су од стена различите старости, али су најстарије стене прекривене кречњацима. Заступљени су различити површински и подземни облици крашког рељефа. Област Карпатских и Балканских планина карактеристична је по остацима вулканских купа које сведоче о некадашњој вулканској активности. Због постојања магматских стена овај крај је познат по рудном богатству.

Набирањем Карпатско-балканских планина настала су три планинска низа која су међусобно одвојена и рашчлањена котлинама и речним долинама.

Карпатским планинама припадају: Мироч, Дели Јован, Кучај, Хомољске планине, Ртањ, Бељаница, Тупижница и друге мање планине.

Балканским планинама припадају: Озрен, Девица, Сува планина, Стара планина, Тресибаба, Сврљишке планине и друге.

На наредној мапи су приказане све наведене планине.

Између ових планина налазе се котлине: Звишка, Хомољска, Сокобањска, Заплањска, Сврљишка, Белопаланачка, Зајечарска, Књажевачка и Пиротска. На подручју Карпатско-балканских планина реке су изградиле бројне клисуре и кањоне. Највеће клисуре су Ђердапска на реци Дунав и Сићевачка на Нишави.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).