О сајту

О сајту

Сајт „еГеографија“ представља иновативни дигитални уџебник географије, прецизно креиран са циљем да пружи обогаћено и интерактивно учење за све ученике и наставнике. Ова веб-платформа обухвата лекције за све разреде основне школе и нуди богатство дигиталних ресурса који чине наставу географије занимљивом и лаком за разумевање.

Свака лекција на сајту је педагошки осмишљена и састоји се од више целина. Кључни појмови су јасно издвојени, а срж лекције је објашњена на ученицима доступан начин. Додатно, лекције су обогаћене бројним дигиталним додацима, укључујући Google мапе, интерактивне карте, интерактивне слике, квизове, игрице и видео приче. Ови алати омогућавају ученицима не само лакше разумевање градива, већ и учење кроз атрактивне и интерактивне методе.

Истичемо и могућности проверавања знања кроз е-тестове и квизове, чиме се стварају додатни механизми за обнављање и утврђивање научених информација. Осим тога, у оквиру игара, ученици имају прилику да унапређују своје географско знање кроз забаву и интеракцију. Такође, на сајту се налазе и тестови за припрему завршног испита из географије.

Целокупан садржај сајта је бесплатан и доступан за све кориснике, што у значајној мери доприноси доступности образовних ресурса. Ова иновативна платформа представља не само средство за стичање знања, већ и истраживање географије на интерактиван и узбудљив начин.

О аутору

Иван Цветковић, наставник географије у ОШ “Јован Аранђеловић“ у Црвеној Реци од 2013. године.
 
Аутор уџбеника “Географија за 5. разред основне школе“ и четири дигитална уџбеника “Географија за 5, 6, 7. и 8. разред основне школе“.
 
Аутор је акредитованог семинара “Савремени веб алати у настави“.
 
На различитим конкурсима добитник неколико награда за најбоље дидактичке припреме. Прва награда на конкурсу Филозофског факултета у Нишу 2020. године, за час “Израда макете Сунчевог система“. Прва награда на Међународној смотри “Дигитални читалићи 2021.“ и “Дигитални читалићи 2022.“, за израду дигиталних часописа. Друга награда на конкурсу Филозофског факултета у Нишу 2021. године, за час “Регионална географија Европе“, тако да је и носилац Светосавске награде овог факултета. Треће награде на конкурсу “Дигитална ризница знања“, 2019. године, за час “Квиз у настави географије“. Више радова објављивао је у различитим зборницима: Дигитална ризница знања 2018. и 2019. године, Час за углед 2018. и 2020. године, Дигитални час 2018. године, Зборник радова Филозофског факултета у Нишу, Белопаланачки зборник, Просветни преглед и други.
 
Од 2018. године учествује у пројекат “2000 дигиталних учионица“ и пројекату “Школа за 21. век“.
 
Како је целоживотно учење и стручно усавршавање важно, наставник је био полазник различитих обука, стручних усавршавања, истраживања и трибина, међу којима се посебно издваја стручно усавршавање у Израелу, посвећено Холокаусту, у организацији међународне школе “Јад Вашем“ у Јерусалиму, стручно усавршавање у Лимасолу на Кипру у оквиру Еразмус+ пројекта “Инклузивно образовање одраслих помоћу дигиталних алата“, као и стручно усавршавање у Палерму на Сицилији у оквиру Еразмус+ пројекта “Предузетништво у функцији одрживог развоја“.
 
Аутор је отвореног образовног ресурса “Биогеографија“, као победничког пројекта у оквиру Дигиталне експедиције.
 
Добитник је признања за алтруизам, за допринос приликом креирања базе образовних дигиталних материјала током пандемије коју додељује Еду Балкан.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).