Природне одлике Азија – воде, клима и природне зоне

Кључни појмови:
Реке
Језера
Клима
Природне зоне

Реке Азије: Највеће реке слива Северног леденог океана су: Об, Иртиш, Јенисеј и Лена. Највеће реке слива Тихог океана су: Амур, Јангцекјанг, Хоангхо, Сикјанг и Меконг. Највеће реке слива Индијског океана су: Ганг, Брамапутра, Инд, Иравади, Тигар и Еуфрат. Многе реке се губе у пустињама или се уливају у језерима. Највеће реке са унутрашњим одводњавањем су: Аму Дарја и Сир Дарја.

Језера Азије: Бајкалско (најдубље језеро на свету), Мртво море (језеро са највећим салинитетом), Каспијско (највеће језеро на свету), Аралско (језеро које нестаје).

На наредној мапи су приказане све наведене реке и језера.

Клима Азије: На крајњем северу континента заступљена је поларна и субполарна клима. Идући према југу постепено прелази у континенталну. Хладна континентална клима је изражена у Сибиру, док се сува континентална клима јавља у централном, пустињском делу Азије. Источни, јужни и југоисточни делови Азије су под утицајем монсунске климе. Периодични ветрови монсуни у летњем периоду дувају са мора и доносе кишу од које зависи жетва и залихе пијаће воде. Зимски монсуни су суви јер дувају са копна ка мору. Количина падавина је преко 1000 mm, а средња годишња температура износи 23  ͦС. Сува тропска (пустињска) клима заступљена је на Арабијском полуострву. Уз обалу Средоземног и Црног мора заступљена је средоземна клима. На високим планинама заступљена је планинска клима. Крајњи југоисточни део Азије, око екватора има екваторијалну климу. Екваторијална клима је заступљена на Малајском полуострву и Малајском архипелагу. Температура ваздуха се током читаве године креће у распону од 26 до 28 ͦС, а падавине се јављају свакодневно у поподневним часовима.

Природне зоне: На крајњем северу је област тундре која ка југу постепено прелази у четинарску шуму тајгу. У пустињама је заступљена пустињска вегетација, док је у средоземној области заступљена средоземна вегетација. У пределима тропске монсунске климе заступљена је тропска монсунска шума. На просторима где се јављају дужи сушни периоди заступљене су саване. У пределима екваторијалне климе налазе се тропске кишне шуме, џунгле. Од животињских врста заступљени су: ирваси, медведи, вукови, лавови, тигрови, леопарди, панде, слонови, камиле, крокодили, велики број змија, птица и инсеката.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).