Географски положај, границе и величина Аустралије

Кључни појмови:
Географски положај
Величина
Разуђеност

Географски положај: Аустралија је најмањи континент на Земљи. Целом површином се налази на јужној хемисфери. Аустралију окружују три океана: Тихи океан на истоку, Јужни океан на југу и Индијски океан на западу. На северу је од Азије раздваја Тиморско море и Арафурско море, где је са овим континентом повезана острвима Малајског архипелага. У Тихом океану, северно, североисточно и источно од Аустралије налази се Океанија, са преко 10.000 острва. Океанију можемо поделити на три острвске групе: Меланезију “црна острва“, назив су добила по тамнопутим становницима, Микронезија “ситна острва“, по величини и Полинезија “многобројна острва“ по бројности. Острва Океаније се налазе и на северној и на јужној хемисфери.

Величина: Аустралија је најмањи континент по величини и по броју становника. Захвата површину од 8.564.000 km² и на том простору према подацима УН за 2018. годину живи 41.261.000 становника. Просечна густина насељености износи 4,9 ст/ km².

Аустралија је слабо разуђен континент. Највећи заливи су Карпентаријски на северу и Велики аустралијски на југу. Највећа полуострва су Јорк и Арнхемова земља на северу док је највеће острво Тасманија на југу која је од Аустралије одвојена Басовим пролазом. Уз источну обалу се налази низ коралних острва која граде Велики корални гребен са преко 6.000 острва у дужини од 2.300 km. Познат је по разноврсном биљном и животињском свету и налази се на листи светске природне баштине.

На наредној мапи су приказани сви наведени географски објекти.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).