Београд – главни град Србије

Кључни појмови:
Географски положај
Саобраћајни положај
Рељеф
Клима
Реке
Становништво
Културно-историјско наслеђе

Београд је највећи град у Србији и један од највећих градова на Балкану. Обухвата 3,6 процената територије Србије и у њему живи 15 процената укупног становништва наше земље.

Географски положај Београда је повољан. Налази се на ушћу Саве у Дунав, на додиру Панонске низије и јужног обода Панонског басена. Такође, има и веома повољан саобраћајни положај. Кроз Београд пролази речни Коридор 7 и друмско-железнички Коридор 10. У приградској општини Сурчин се налази и међународни аеродром “Никола Тесла“.

У рељефу Београда истиче се равничарски део Баната и Срема, а најистакнутији облици рељефа су планине Космај и Авала.

Клима Београда је умерено-континентална са просечном годишњом температуром од 11,7 степени Целзијуса.

Кроз Београд протичу реке Дунав и Сава.

Територија Београда је подељена на 17 општина, од којих је десет спада у централне градске општине, а седам припадају приградским општинама.

Према процени републичког завода за статистику, за 2019. годину, на територији Београда је живело 1.694.056 становника.

У Београду се налази бројно културно-историјско наслеђе: Калемегдан са Београдском тврђавом, Храм Светог Саве, Црква Светог Марка, велики број музеја, позоришта, галерија и слично.

У Београду се налази седиште председника републике, Владе и Народне скупштине. Седиште је и Универзитета у Београду, Српске академије наука и уметности и других важних и престижних институција.

Београд је важна туристичка дестинација коју посећује велики број туриста из читавог света.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).