Босна и Херцеговина и Република Хрватска

Кључни појмови:
Босна и Херцеговина
Република Хрватска

Босна и Херцеговина

Површина: 51.197 км²
Број становника: 3.531.195
Густина насељености: 68,9 становника по км²
Главни град: Сарајево
Валута: Конвертибилна марка

Застава Босне и Херцеговине

Рељеф: Босна и Херцеговина је претежно планинска држава. У централном делу се пружају Динарске планине, док према северу рељеф постаје брежуљкаст и прелази у Панонску низију у долини реке Саве. Највиши врх је Маглић. БиХ излази на Јадранско море у дужини од 20 км код града Неума.

Клима и воде: Најважније реке Босне и Херцеговине су Дрина, Сава, Неретва и Врбас. Клима је највећим делом умереноконтинентална, високе планине имају планинску климу, док приморје има одлике средоземне климе.

Привреда: Половина територије Босне и Херцеговине је под шумама. Од природних богатства поред шума издвајају се резерве угља, олова, цинка и друго. Камена со се експлоатише у Тузли. Индистрија Босне и Херцеговине је у развоју. Важне гране су црна металургија, метална и дрвна индустрија. Реке располажу великим хидроенегетским потенцијалом.

Становништво и насеља: Према резултатима пописа од 2013. године, од укупног становништва Бошњаци чине 50,1%, Срби 30,8%, Хрвати 15,4% и остали. Босна и Херцеговина је подељена на два ентитета: Федерацију Босне и Херцеговине и Републику Српску, док дистрикт Брчко има посебан статус. Највећи градови су: Сарајево, Бања Лука, Мостар, Тузла и други.

Република Хрватска

Површина: 56.594 км²
Број становника: 3.871.833.
Густина насељености: 75,7 становника по км²
Главни град: Загреб
Валута: Евро

Застава Хрватске

Рељеф: Хрватска је највећим делом низијска земља јер преко 50% њене територије не прелази 200 метара надморске висине. Планински део земље је представљен Динарским планинама. Половину територије обликују изразити облици крашког рељефа. Обала приморја је веома разуђена са бројним острвима и полуострвима. Највећа острва су: Црес, Крк, Брач, Хвар и друга.

Клима и воде: На истоку земље клима има континенталне одлике, док је на приморју медитеранска. У централном делу државе је умереноконтинентална. Хрватска има излаз на Јадранско море у дужини од 1.778 км. Најдуже реке су: Сава, Драва, Купа и Дунав. Најпознатија језера су Плитвичка језера.

Привреда: Преко 40% територије Хрватске је под шумама, тако да шуме представљају значајно природно богатство. Постоје значајне резерве нафте и гаса. Пољопривреда је развијена и претежно доминира производња житарица. Најважнија привредна грана је туризам.

Становништво и насеља: Највећи удео у становништву чине Хрвати са преко 90%, док су на другом месту Срби са 4%. Демографска слика Хрватске је неповољана, а број становника се смањује. Највећи град Хрватске је Загреб. Остали велики градови су Сплит, Осијек, Ријека, Дубровник и други.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).