Географски положај, величина и територијална организација Србије

Кључни појмови:
Географски положај
Величина
Територијална организација

Географски положај може бити:

  • апсолутан (математичко-географски и физичко-географски) или
  • релативан (саобраћајно-географски, културно-географски и слично).

Математичко-географски положај је одређен географском ширином и дужином Србије. Наша држава се налази на северној Земљиној полулопти, скоро подједнако је удаљена од екватора и Северног пола, тако да је сече 45 паралела и налази се у северном умереном појасу.

Физичко-географски положај Србије представља њено место у односу на веће природне целине (континенте, острва, полуострва, низије, реке, мора и слично). У односу на природне целине Србија је балканска, средњоевропска, јужноевропска, панонска и подунавска земља.

Саобраћајно географски положај Србије је повољан. Наша држава представља важну копнену везу између северне, средње и западне Европе, док река Дунав представља најважнији пловни пут. Кроз Србију пролазе два важна међународна коридора: друмско-железнички Коридор 10 и речни Коридор 7.

Са површином од 88.499 км² Србија заузима деветнаесто место у Европи по величини територије.

У смислу територијалне организације Србија је подељена на регије, управне округе, градове и општине. Осим ових територијалних јединица Србија има и две аутономне покрајине (Војводину и Косово и Метохију).

На наредној мапи су приказане аутономне покрајине Републике Србије.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).