Географски положај, границе, подела и величина Северне Америке

Кључни појмови:
Географски положај
Подела
Величина
Обале

Географски положај: Северна Америка припада Новом свету. То је континент који се у целости налази на северној и западној Земљиној хемисфери. Северну Америку окружују три океана: Тихи океан на западу, Северни ледени океан на северу и Атлантски океан на истоку, а на југу се протеже до Панамског канала и Карипског мора који представљају границу са Јужном Америком. На северозападу је од Азије раздвојена Беринговим мореузом чија ширина износи само 85 km док је на североистоку од европског острва Исланд раздваја Дански пролаз.

Подела: Осим континента Северна Америка, јужно од Панамског канала налази се и континент Јужна Америка. Често се за ова два континента користи један назив – Америка. У оквиру континента Северна Америка налази се Средња Америка, протеже се јужно од реке Рио Гранде, заједно са острвима у Карипском мору и не представља засебан континент. Америку можемо поделити и према друштвено – географским одликама на Англоамерику и Латинску Америку. Англоамерика се протеже до реке Рио Гранде и обухвата државе Канаду и САД. Овај простор су населили англосаксонски народи тако да је овде доминантан енглески језик и култура. Јужно од реке Рио Гранде протеже се Латинска Америка. Припада јој Средња и Јужна Америка. Овај простор су населили латински народи Шпанци и Португалци тако да су њихови језици и култура овде доминантни.

Први становници на простору Северне Америке населили су се пре око 20.000 година. Доселили су се из Азије преко Беринговог мореуза. Њихови потомци су данашњи Индијанци и Инуити (Ескими). Први европљани који су допловили до обала Северне Америке били су Викинзи, међутим, они се на овом простору нису дуже задржали. Америку је Европљанима открио Кристифор Колумбо. Он је 1492. године допловио до острва Карипског архипелага али је сматрао да је дошао до Индије, па је народ који је живео на овим острвима назвао Индијанцима. Колумбову заблуду први је уочио Америго Веспучи па је новооткривени континент назвао Нови свет. Одмах након Колубовог открића, велики број морепловаца из Шпаније, Португалије, Енглеске и Француске креће у истраживање новооткривеног континента. Ка Јужној и Средњој Америци су похрлили шпански и португалски освајачи, познати под именом “конквистадори“ док су Северну Америку освајали Енглези и Французи.

Величина: Северна Америка је трећи континент по величини, а четврти по броју становника. Захвата површину од 24.490.000 km² и на том простору према подацима УН за 2018. годину живи 587.615.000 становника. Просечна густина насељености износи 24 ст/ km².

Обале Северне Америке нису подједнако разуђене. Најразуђенији је Арктички архипелаг на крајњем северу континента. Највеће острво овог архипелага је Гренланд а одмах после њега и Бафиново острво. Њуфаунленд се налази на североистоку док се на северозападу налазе Алуетска острва. Острвски део Средње Америке чине Карипска острва која чине више архипелага: Велики Антили, Мали Антили, Бахами и многобројна друга острва. Велики Антили обухватју четири највећа острва: Кубу, Хаити, Јамајку и Порторико. Највећа полуострва су Лабрадор, Нова Шкотска, Флорида, Јукатан, Калифорнија и Аљаска. Највећи заливи су Хадсонов, Сент Лоренц, Мексички, Калифорнијски и Аљаски.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).