Географски положај, границе и величина Јужне Америке

Кључни појмови:
Географски положај
Границе
Величина
Обале

Географски положај: Јужна Америка припада Новом свету. То је континент преко кога прелази екватор и који се већим делом налази на Јужној хемисфери и у потпуности на западној хемисфери.

Границе: Јужна Америка се налази између Тихог океана на западу и Атлантског океана на истоку. Северно од ње се налази Северна Америка (заједно са Средњом Америком) и Карипско море, а на југу је Дрејковим пролазом одвојена од Антарктика. Такође, пресеца је и јужни повратник па се простире у жарком и умереном појасу. 

На наредној мапи су приказане границе Јужне Америке.

Величина: Јужна Америка је четврти континент по величини, а пети по броју становника. Захвата површину од 17.832.000 km² и на том простору према подацима УН за 2018. годину живи 428.240.000 становника. Просечна густина насељености износи 24,5 ст/km².

Обале Јужне Америке си слабо разуђене. Најразуђенији је крајњи југ континента где се налази архипелаг Огњена земља. Осим копна Јужна Америка обухвата још и острва Галапагос, Фокландска острва, Ускршња острва и бројна мања острва у Тихом и Атлантском океану. Највећи заливи су Маракаибо на северу и Ла Плата на југоистоку.

Јужну Америку не треба мешати са Латинском Америком, која обухвата Јужну и Средњу Америку (подручја на којима се говори шпанским и португалским језиком), подручје Средње Америке припада континенту Северна Америка док се континент Јужна Америка протеже јужно од Панамског канала.

Истраживање Јужне Америке започео је Кристифор Колумбо почетком 16. века на северу континента, док  је источне обале истраживао Америго Веспучи. Ипак један од највећих истраживача овог континента био је чувени Александар фон Хумболт. Од 1799. до 1804. године прешао је 9.650 km проучавајући ову област. Чарлс Дарвин га је назвао највећим научником – путником који је икада живео. У Венецуели је истраживао реку Ориноко и потврдио је теорију да је та река повезана са Амазоном преко реке Касикијаре. Путовао је по Колумбији, Еквадору и Перуу, прелазио је Анде пет пута и пењао се на рекордне висине. Проучавао је историју Астека, истраживао вулкане и сакупљао биљке.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).