Границе Европе

Кључни појмови:
Европа
Географски положај Европе
Границе Европе

Европа је део простране копнене целине Евроазије и представља велико полуострво ове највеће копнене масе. Целокупном површином се налази на северној полулопти, северно од екватора. Западну Европу сече гринички меридијан, па је већи део Европе на источној него на западној полулопти. Од свих континента, Европа је већа само од Аустралије, док је по броју становника на трећем месту одмах иза Азије и Африке.

Географски положај Европе је изузетно повољан. Повезана је са Азијом на истоку, а од Африке на југу је раздваја Гибралтарски мореуз и Средоземно море. Западно од Европе се налазе Северна Америка. На простору Европу су се развиле прве велике државе, а из Европе је кренуло и насељавање новог света кога су чиниле Северна Америка, Јужна Америка и Аустралија.

Границе Европе су:

  • на истоку: планина Урал, река Урал, Каспијско језеро, Кавказ, Црно море, Босфор, Мраморно море, Дарданели и Егејско море;
  • на југу: Средоземно море и Гибралтарски мореуз;
  • на западу је Атлантски океан;
  • на северу је Северни ледени океан.

На наредној мапи пронађи све наведене географске појмове који представљају границе Европе и прочитај њихове описе. Крени од планине Урал, и по реду пронађи све тачке које представљају границе Европе.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).