Динариди

Кључни појмови:
Динариди
Старовлашке планине
Проклетијске планине
Шарске планине

Динарске планине обухватају југозападни и западни део Србије. Чине их три планинске целине: Старовлашке, Проклетијске и Шарске планине.

У Старовлашке планине спадају: Тара, Златибор, Голија, Златар, Јавор, Гиљева, Јадовник, Радочело и друге. Овде се налази и пространа Пештерска висораван. Планине су раздвојене дубоким и уским кањонима од којих је најпознатији кањон реке Увац са својим укљештеним меандрима. У кречњачким стенама су заступљени бројни крашки облици рељефа. Најпознатије пећине у овом делу Србије су Ушачка и Стопића пећина.

Највиши део Динарских планина су Проклетије, а Проклетијској групи припадају и Хајла, Жљеб, Мокра Гора и Богићевица. Ове планине су претежно изграђене од метаморфних и седиментних стена. Проклетије си због своје висине у прошлости биле прекривене ледницима који су обликовали њихов данашњи изглед. На овој планини се налази пет језера ледничког порекла.

Шарске планине се налазе на крајњем југу Србије, на ободу Косовске и Метохијске котлине. Овој групи припадају Шара, Паштрик, Коритник и Кораб. Шар планина се налази на граници Србије са Северном Македонијом и Албанијом, а њен врх Велика Рудока (2.660 м) је уједно и највиши врх Србије. И на Шар планини су заступљени глацијални облици рељефа. На планини се налази више ледничких језера која се у народу називају “горске очи“.

На наредној мапи су приказана све наведене планине.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).