Држава (границе, главни град и облик владавине)

Кључни појмови:
Границе
Главни град
Облик владавине

Граница је линија која одваја једну државу од друге. Одређује се међудржавним уговорима и обележава се постављањем граничних знакова. Границе могу бити природне и вештачке. Природне границе могу бити реке, језера, планине, мора и слично), док се вештачке границе формирају договором између држава и могу да пресецају неке природне целине. Ако граница разграничава два народа кажемо да је то етничка граница. Често се дешава да граница раздваја исти народ у две или више држава, и за те границе кажемо да су неетничке.

Главни град државе је град у коме се налазе највиши органи власти и управе, као и војне, судске и друге државне институције. Разликујемо европски и амерички модел главних градова.  Европски модел главног града је не само политички центар, већ и најмногољуднији град држави. Такви главни градови су Париз, Лондон, Мадрид, Рим, Москва, Варшава, Београд и други градови. Амерички модел главног града има политичку функцију, али поред њега и други градови имају развијене различите функције и често имају већи број становника од главног града. Такви главни градови су Вашингтон, Отава, Бразилија, Камбера и други градови. Многе државе су мењале главне градове. Казахстан је преместио главни град из Алматија у Астану, а Бразил из Рио де Женеира у Бразилију.

Париз – главни град Француске.

По облику владавине државе могу бити монархије и републике. Монархија је облик владавине где врховна власт у потпуности или делимично припада монарху (цару, краљу, кнезу, султану, емиру итд). Монархије су Уједињено Краљевство, Данска, Шпанија, Саудијска Арабија, Малезија, Јапан и многе друге државе. Република је облик владавине на чијем челу се налази председник. Председника државе становништво бира на изборима. Републике су Француска, Русија, Италија, Пољака, Египат, Кина, Турска, Србија и многе друге државе.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).