Друштвене одлике Европе

Кључни појмови:
Становништво
Густина насељености
Природни прираштај
Религије
Насеља
Пољопривреда
Природни ресурси
Индустрија

Европа има 743 милиона становника, тако да је међу континентима на трећем месту, после Азије и Африке.

Густина насељености износи око 70 становника по километру квадратном, тако да је најгушће насељени континент. Највећа густина насељености је у Монаку, а најмања на Исланду.

Природни прираштај у Европи је на нули. Тренутно се број становника не смањује, али се и не повећава. Очекује се да ће до 2050. године Европа имати мање становника него данас, тако да ће бити једини континент на коме ће се број становника смањити.

У Европи живи око 60 народа, док највећи број становника припада индоевропској језичкој породици.

Хришћанство је најраспрострањенија религија, православље претежно у источној Европи и на Балканском полуострву, католичанство у деловима западне, средње и јужне Европе и протестантизам у северној Европи и деловима западне Европе.

Већина становника Европе живи у градовима, и то преко 70%. Развој градова довео је до настанка великих урбаних целина. Највећи градови Европе су Москва, Лондон, Париз, Берлин, Мадрид, Рим, Атина, Беч, Будимпешта, Амстердам, Брисел, Варшава, Кијев, Београд, Софија и други.

Париз – главни град Француске.

Највећи део Европе погодан је за развој пољопривреде. На њивама се гаје житарице, поврће, индустријско биље, винова лоза, агруми, јабуке, крушке, трешње, вишње и јагодичасто воће.

Риболов је значајна делатност на Северном мору, Атлантском океану и Средоземном мору.

Од природних ресурса заступљени су угаљ, нафта, гас итд.

Индустрија је развијена, посебно се истиче хемијска, електроиндустрија, производња возила и машина, текстилна, дуванска, дрвна индустрија и индустрија обуће.

Најразвијеније земље Европе су Немачка, Француска и Велика Британија.

Провери знање кроз игру,

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).