Друштвене одлике Јужне Америке

Кључни појмови:
Становништво
Градови
Привреда
Државе

Становништво: Међу индијским племенима на простору Јужне Америке посебно се истицало царство Инка. Државу Инка уништили су шпански освајачи. Данас јужноамерички Индијанци чине мањинско становништво. Шпанци и Португалци су били први европски досељеници и оставили су велики траг на језик, културу и религију данашњег становништва Јужне Америке. Највећи број држава говори шпанским језиком. У Бразилу се говори португалски, енглески језик се говори у Гвајани, холандски у Суринаму, а француски у Француској Гвајани. Католици чине 90 процената становништва. На подручју Јужне Америке живи 420 милиона становника. Висок је природни прираштај, број становника се повећава, а густина насељености је ниска.

Највећи градови су: Сао Пауло, Буенос Ајрес, Рио де Жанеиро,  Лима, Богота и Сантјаго.

Рио де Жанеиро, град у Бразилу.

Привреда Јужне Америке није довољно развијена и поред великог природног богатства. Од пољопривредних култура најзаступљеније су: шећерна трска, какао, банане, ананас, кафа, житарице и кромпир. Важну улогу има и сточарство посебно у Аргентини, Бразилу и Парагвају. Јужна Америка је континент најбогатији шумама. Рудно богатство је велико. Најзначајнија су налазишта боксита, бакра, гвожђа, цинка, злата, дијаманата, нафте и гаса.Индустрија је у развоју али нису све државе подједнако развијене. Најразвијеније су Бразил и Аргентина. Туризам има важну улогу у привреди Јужне Америке.

Јужну Америку чини 12 независних држава и једна зависна територија – Француска Гвајана. Државе Јужне Америке су: Бразил, Аргентина, Перу, Колумбија, Боливија, Венецуела, Чиле, Парагвај, Еквадор, Гвајана, Уругвај и Суринам.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).