Западна Европа

Кључни појмови:
Западна Европа
Колонијална освајања
Парна машина
Природни ресурси
Туризам
Становништво
Државе

Западна Европа обухвата простор од Атлантског океана на западу до реке Рајне и Алпа на истоку, од Северног мора на северу и Средоземног мора на југу.

Простор Западне Европе је дуго био изолован од остатка Европе. Тек након великих географских открића, овај део Европе доживљава значајне промене, развијају се поморство и трговина и почињу колонијална освајања. Велика Британија, Француска, Холандија и Белгија постају велике колонијалне силе.

Ширење територије и нагли развој пратила су научна и технолошка открића. Индустријска револуција започиње проналаском парне машине, тако да се индустрија убрзано проширила у свим државама Западне Европе. Данас је Западна Европа привредно најразвијенија регија нашег континента, а одликује је високоразвијена индустрија и механизована пољопривреда.

Од природних ресурса ова регија располаже нафтом, гасом, угљем, гвожђем, оловом, циком и друго. Посебно је развијена машинска индустрија, црна металургија и бродоградња. 

Туризам је важна привредна грана ове регије. Најпосећеније дестинације су југ Француске и планине Алпи, а од градова Париз и Лондон.

Париз – главни град Француске.

Становништво Западне Европе чине Германи и Романи. Германи су Енглези, Холанђани, Луксембуржани и Фламанци, док су Романи Французи и Валонци. Келтској групи народа припадају Ирци, Шкоти и Велшани.

На простору Западне Европе чак 80% становништва живи у градовима. Највећи градови су Париз, Лондон, Марсеј, Амстердам, Ротердам, Брисел и други градови.

Западну Европу чини шест држава: Велика Британија, Француска, Холандија, Белгија, Ирска и Луксембург. Све државе осим Луксембурга имају излаз на море.

На наредној мапи су приказане државе Западне Европе.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).