Историјски развој и државни симболи Србије

Кључни појмови:
Историјски развој
Државни симболи

Почетак историјског развоја српске државе почиње династијом Немањића која је овим просторима владала читава два века. Српска држава је имала највећу територију за време цара Душана, када се Српско царство простирало од Саве и Дунава на северу до Коринтског залива на југу. 

После готово три и по века, након Првог и Другог српског устанка, створена је Кнежевина Србија, на чијем челу је био кнез Михаило Обреновић. Након Балканских ратова почетком 20. века, Србија је у потпуности ослобођен од турске власти и додатно је повећао своју територију. У то време на власт је дошла породица Карађорђевић, која је владала Краљевином Србијом и Југославијом све до Другог светског рата. 

После Првог светског рата формирана је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, која убрзо мења име у Краљевина Југославија. Након Другог светског рата 1945. године. формирана је Федеративна Народна Република Југославија, која од 1963. године носи име Социјалистичка Федеративна Република Југославија, на чијем челу је био председник Јосип Броз Тито. Ова држава је престала да постоји 1992. године када је формирана Савезна Република Југославија, која 2003. године мења име у Државна заједница Србија и Црна Гора. Одвајањем Црне Горе након референдума 2006. године Србија постаје самостална држава у данашњим границама.

Државни симболи Србије су застава, грб и химна. 

Државна застава је хоризонтална тробојка у следећим бојама, идући одозго на доле: црвена, плава и бела. 

Застава Србије

На грбу Републике Србије налази се двоглави орао на чијим грудима је црвени штит са крстом и четири оцила. Окружен је порфиром (плаштом), а на врху се налази круна. 

Грб Србије

Химна Србије је Боже правде.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).