Краљевина Норвешка

Кључни појмови:
Географски положај
Рељеф
Клима
Воде
Становништво и насеља
Привреда

Површина: 332.602 км²
Број становника: 5.328.212
Густина насељености: 14,5 становника по км²
Главни град: Осло
Валута: Круна

Застава Норвешке

Географски положај: Норвешка заузима западне и северне делове Скандинавског полуострва. Има најразуђенију обалу на свету. Од прекоморских територија Норвешкој припадају острво Јан Мајен и архипелаг Свалбард.

Рељеф: Рељеф Норвешке је претежно планински са изразитим ледничким облицима рељефа: фјордовима, валовима и цирковима. На крајњем северу земље се налазе бројни ледници.

Клима: Клима Норвешке је захваљујући топлој Голфској струји благо океанска, са вишом температурим и већом количином падавина него што је карактеристично за Северну Европу. У унутрашњем делу заступљена је планинска клима, а на крајњем северу субарктичка.

Воде: Норвешка је богата водом. Реке су кратке и брзе, тако да су погодне за подизање хидроелектрана. Топла клима, богатство водом и облици рељефа утицали су на разноликост станишта за биљни и животињски свет.

Становништво и насеља: У Норвешкој живи нешто више од 5 милиона становника. Најбројнији становници су Норвежани и припадају германској групи народа. Осим њих државу насељавају и Лапонци, Финци и Швеђани. Главни и највећи град државе је Осло.

Привреда: Привреда Норвешке се заснива на експлоатацији природних ресурса. Држава поседује богате резерве нафте, гас и гвоздене руде. Развијена је индустрија, а посебно металургија, хемијска, прехрамбена, бродоградња и друге. Рибарство је важна грана привреде.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).