Краљевина Шпанија и Република Грчка

Кључни појмови:
Краљевина Шпанија
Република Грчка

Краљевина Шпанија

Површина: 504.030 км²
Број становника: 46.609.700
Густина насељености: 92,5 становника по км²
Главни град: Мадрид
Валута: Евро

Застава Шпаније

Географски положај: Шпанија се налази на Пиринејском полуострву. Обухвата Балеарска острва у Средоземном мору и Канарска острва у Атлантском океану. Шпанији припадају градови Сеута и Мелиља на афричком континенту у држави Мароко.

Рељеф: Рељеф је претежно планински и могу се издвојити три рељефне целине: планине Пиринеји, висораван Мезета и Андалузијске планине. Низије се простиру само на 10% територије. Највећа низија је Андалузијска.

Клима: Средоземна клима је заступљена на приморју Средоземног мора, док је уз обале Бискајског залива влажна океанска клима. На висоравни Мезета влада континентална клима, а Бетијским и Пиринејским планинама је планинска клима.

Воде и вегетација: Речну мрежу чини пет великих река: Ебро, Тахо, Гвадијана, Дуро и Гвадалкивир. На Средоземљу су заступљене медитеранске биљке, листопадне шуме су углавном заступљене на северозападу Шпаније, док су четинари у вишим пределима.

Становништво и насеља: Шпанија има преко 46 милиона становника. Шпанци чине већину становника, а од осталих народа заступљени су Мароканци, Каталонци, Галици, Баски итд. Највећи градови су: Мадрид, Барселона, Валенсија, Севиља, Малага, Сарагоса и други.

Привреда: Од пољопривредних култура највише се гаје пшеница, кукуруз и јечам. Шпанија је позната по узгоју маслина и прва је у свету по производњи маслиновог уља. Од енергената највише располаже угљем, док хидроенергију слабије користи. Индустрија је развијена.  Риболов је значајна привредна грана.

Република Грчка

Површина: 131.957 км²
Број становника: 10.761.523
Густина насељености: 81,5 становника по км²
Главни град: Атина
Валута: Евро

Застава Грчке

Географски положај: Грчка се простире у јужном делу Балканског полуострва, између Егејског мора на истоку, Јонског мора на западу и Средоземног мора на југу.  Налази се на раскрсници путева између Европе, Мале Азије и Северне Африке.

Рељеф: Рељеф Грчке је највећим делом планински. На западу земље пружају се Пиндске планине.  Највише планина Грчке је Олимп, са врхом Митикас. Низије заузимају само 20% територије. Највеће низије су Тесалија, Солунска низија и Тракија. Обале Грчке су веома разуђене са преко 2000 острва.

Клима: Медитеранска клима је заступљена у највећем делу Грчке, док унутрашњи делови имају одлике умерене климе, а највиши делови планинску климу.

Воде и вегетација: Све веће реке на територији Грчке долазе из суседних држава. Најдуже реке су Вардар, Струма и Марица. Највећа језера су Дојранско и Преспанско на северу државе. Од вегетације су заступљене углавном медитеранске биљне врсте, док су на већим надморским висинама мешовите и четинарске шуме.

Становништво и насеља: Грчка има преко 10 милиона становника, а чак 98% становништва чине Грци. Грчкој православној цркви припада 95% становништва. Главни и највећи град је Атина, док је Солун други по величини град у Грчкој и важна лука.

Привреда: Грчка се сматра привредно развијеном земљом. Најважнија пољопривредна грана је воћарство. Риболов је традиционална делатност Грчке, док је сточарство мање развијено. Индустрија је развијена иако Грчка има скромно рудно богатство. Бродоградња и поморство имају велики значај и традиционалне су делатности Грчке.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).