Културна баштина Србије

Кључни појмови:
Културна баштина
Културна добра
Унеско

Културна баштина Србије представља драгоцено наслеђе које одражава богатство и разноврсност њене историје и културе.

Културна добра:

Покретна културна добра обухватају предмете и артефакте као што су уметничка дела, рукописи, рукотворине и традиционални предмети. Пример покретног културног добра је слика „Сеоба Срба“, уметничко дело великог значаја.

Непокретна културна добра укључују грађевинске објекте и комплексе, као и традиционалне области. Пример непокретног културног добра је Ћеле кула у Нишу.

Просторно културно-историјске целине представљају области са више објеката културе и историје које заједно обликују значајност. Пример је градско језгро Сремских Карловца или Топчидер у Београду.

Археолошка налазишта представљају места где су пронађени историјски и археолошки артефакти. Пример археолошког налазишта је Винча, једно од најважнијих праисторијских налазишта у Европи.

Знаменита места представљају места са изузетним значајем, било да је у питању природна лепота или културни значај. Пример је родна кућа Вука Караџића у Тршићу.

Да ли се у твом крају налази неко културно добро?

Унеско и заштићена културна баштина у Србији:

Унеско (Уједињене нације за образовање, науку и културу) је организација која признаје и штити културну баштину. У Србији, многа места су под заштитом Унеска, укључујући Стари Рас и манастир Сопоћани, палата Феликс Ромулијана, стећаци (средњовековни надгробни споменици), манастир Студеница и средњовековни споменици на Косову и Метохији (манастири Грачаница, Пећка патријаршија, Високи Дечани и Црква Богородица Љевишка.

У нематеријално културно наслеђе спадају: породична слава, коло, певање уз гусле и злакуско лончарство.

Ова културна баштина представља срце и душу Србије, одраз историје и идентитета народа. Њено одржавање и заштита важни су за будуће генерације и континуитет културног богатства земље.

Провери знање кроз игру:

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).