Мала тела Сунчевог система

Кључни појмови:
Астероиди
Комете
Метеороиди

Осим планета и сателита у Сучевом систему се налазе и велики број малих васионских тела:

  • астероиди,
  • комете и
  • метеороиди.

Астероиди су хладна небеска тела неправилног облика која круже у Сунчевом систему. Већина астероида се налази у кружној путањи (астероидном појасу) између Марса и Јупитера.

Астероид

Комете су хладна небеска тела која се састоје од комада стена, леда, гасова и прашине. Када се приближе Сунцу, због обасјавања, чини нам се да имају реп који се пружа на супротну страну од Сунца, па их другачије зову “звезде репатице“.

Најпознатија комета је Халејева комета која се може видети највише два пута у току људског живота, пошто се јавља на сваких 74 до 79 година. Ова комета је последњи пут могла да се види са Земље 1986. године, а поново ћемо моћи да је видимо 2061. године.

Комета

Метеороиди су остаци разбијених астероида који настају приликом њихових повремених судара. При уласку у Земљину атмосферу они сагоревају и постају метеори. Метеори који не сагоре у Земљиној атмосфери и стигну до Земљине површине називају се метеорити. Удубљења настала њиховим падом називају се метеоритски кратери.

Метеоритски кратер

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).