Океанија

Кључни појмови:
Океанија
Рељеф
Клима
Биљни свет
Становништво
Привреда

Океанија је скуп острва у јужном и западном делу Пацифика. Границе Океаније су Хавајска острва на северу, Новозеландска острва на југу и Маријанска острва на западу. Обухвата преко 10.000 острва у мноштво архипелага, а на њима живи 16 милиона становника.

Рељеф острва Океаније зависи од начина њиховог постанка тако да могу бити: континентална, вулканска и корална. Континентална острва су некадашњи делови континента Гондвана. Вулканска острва су настала вулканском активношћу и издизањем вулкана са морског дна, док су корална острва су изграђена од кречњачких скелета корала. Посебан облик коралних острва су атоли.

Клима: Читава Океанија се налази у тропском појасу, једино се Нови Зеланд пружа дубоко у јужном умереном појасу и Хавајска острва у северном умереном појасу. У Океанији је углавном заступљена тропска клима. Топлу климу ублажавају ветрови пасати који доносе освежење. Сва острва примају доста кише. У области око екватора пада преко целе године док северно и јужно од екватора режим падавина је знато поремећен под утицајем ветрова пасата и монсуна.

Биљни свет је богат. На острвима расте бујно биље и шуме мангрова. На планинама је заступљена густа тропска прашума. Најоскуднији биљни покривач имају ниска корална острва. Кокосове палме су распрострањене на свим острвима и углавном су их донели људи. Кокосова палма је најзначајнија биљка читаве Океаније.

Кокосова палма

Становништво Океаније је врло разнолико по расном и етничком саставу. Најстарију групу народа чине Негрити у Новој Гвинеји. Меланежани су слични Негритима али имају мало светлију боју коже, док су Микронежани још светлије боје коже и припадају малајско – полинезијској групи народа. Најсветлије боје коже и највишег раста су Полинежани. Све регије Океаније имају своје језике, а преовлађује хришћанска вера.

Привреда: Становништво Океаније се традиционално бави риболовом и земљорадњом. На плантажама се узгајају шећерна трска, банане, ананас, какао, памук и каучуковац. Најзначајније рудно богатство је злато, бакар, фосфати и манган.

Океанија је била збориште бројних колонијалних сила: Енглеске, Француске, Шпаније, Немачке, Јапана, САД и Аустралије.

У регионалном погледу у Океанији по површини, становништву, економском и политичком значају једино можемо издвојити Нови Зеланд. Остатак Океаније обично делимо на Меланезију, Микронезију и Полинезију.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).