Политичко-географска карта Европе и света после Другог светског рата

Кључни појмови:
НАТО
Варшавски пакт
Покрет несврстаних
Деколонизација
Неоколонијализам

Након Другог светског рата, свет је искусио огромне политичке и територијалне промене. Последице рата и стварање нових светских снага наставиле су да обликују политичко-географску карту Европе и света. У овој лекцији, истражићемо формирање НАТО и Варшавског пакта, кретање несврстаних земаља и њихов значај, поделу Немачке, распад држава у Европи и настанак нових држава. Посебно ћемо разматрати процес деколонизације и неоколонијализма у контексту послератних дешифровања света.

НАТО (Северноатлантски савез):

НАТО је формиран 1949. године и обухватио је западне демократске земље као што су Сједињене Америчке Државе, Велика Британија и Француска. Његов основни циљ био је заштита земаља-чланица од могућих напада, а постао је симбол Западног блока у Хладном рату.

Варшавски пакт:

Варшавски пакт је формиран 1955. године и предводиле су га СССР и источноевропске комунистичке земље. Овај пакт је имао исти смисао као и НАТО, само што је штитио интересе источног блока у Хладном рату.

Покрет несврстаних:

Покрет несврстаних је основан 1961. године и предводили су га водећи светски лидери као што су Џавахарлал Неру, Гамал Абдел Насер и Јосип Броз Тито. Циљ је био стварање трећег пута, независног од источног и западног блока, и борба против неоколонијализма и империјализма.

Да ли је бивша Југославија била чланица Покрета несврстаних?

После Другог светског рата, многе државе у Европи су се распале или поделе. Један од најпознатијих примера је подела Немачке на Источну и Западну Немачку. Истовремено, нове државе су настале као што је Совјетски Савез, формиран од делова бившег Руског царства.

Деколонизација је процес у коме су многе колонијске земље стекле своју независност од европских колонизатора. Ово је довело до стварања нових држава и регионалних промена у политичким мапама света. Ипак, након деколонизације, постојала је тенденција ка неоколонијализму, где су бивше колонијске снаге наставиле да утичу на економске и политичке односе у новонезависним земљама.

Овај период после Другог светског рата је био кључан у обликовању савременог света и наставио је да има дубоког утицаја на политичке и друштвене догађаје широм планете.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).