Постанак и унутрашња грађа Земље, литосферне плоче

Кључни појмови:
Земљино језгро
Омотач језгра
Земљина кора
Литосферне плоче

На основу проучавања старости стена и развоја живог света на Земљи, дошли смо до открића да је Земља стара 4,6 милијарди година.

Унутрашњост Земље чини неколико слојева:

  • Земљино језгро,
  • омотач језгра и
  • Земљина кора.

На наредној интерактивној слици кликом на натписе прочитај више о унутрашњим слојевима Земље.

Земљина кора или литосфера се састоји од више литосферних плоча различитих величина и облика. Литосферне плоче се крећу по растопљеној магми омотача језгра. Та кретања која настају као последица Земљине унутрашње топлоте и Земљине теже, називају се тектонски покрети.

Литосферне плоче се међусобно раздвајају, сударају, подвлаче и мимоилазе.

Приликом раздвајања литосферних плоча настаје процеп кроз који избија ужарена маса – магма. Приликом сударања, литосферне плоче се набирају и настају планине, такође, као последица сударања долази до подвлачења литосферних плоча. Приликом мимоилажења литосферних плоча настају велики раседи.

Током прошлости размештај континента се мењао. У почетку сви континенти су били спојени у један континент који називамо Пангеа. Тектонским покретима и раздвајањем, прво су настала два континента Гондвана и Лауразија, а њиховим раздвајањем настали су данашњи континенти.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).