Појам државе и настанак првих држава

Кључни појмови:
Држава
Становништво
Територија
Власт
Прве државе

Држава је простор на коме влада народ или његови представници. Представници државе се бирају на изборима. Грана друштвене географије која се бави изучавањем држава назива се политичка географија.

Свака држава на свету има своје симболе.

Држава је организована заједница људи и чине је следећи елементи:

  • становништво,
  • територија и
  • власт.

Становништво је најважнији елемент државе, чине га сви људи који настањују територију једне државе. Држава у погледу становништва може бити етнички хомогена или етнички хетерогена.

Територија државе је део Земљине површине који се налази под управом одређене државе, а од других држава је одвојена границом.

Власт представља изабране представнике државе на изборима. 

Власт делимо на три гране:

  • законодавна власт (доноси законе),
  • извршна власт (спроводи донете законе) и
  • судска власт (суди у споровима).

Држава мора имати међународно признање. Међународно призната држава је чланица Уједињених нација. Свака држава има и међународне односе који представљају везу и сарадњу међу државама.

Прве државе су настале у области око Средоземног мора и Југозападне Азије. Неке од првих држава су: Вавилон, Асирија, Древни Египат, Стара Грчка, Рим, као и цивилизације на простору данашње Индије и Кине.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).