Појам карте и њен развој кроз историју

Кључни појмови:
Географска карта
Картографија
Дигитална картографија

Географска карта је математички умањен графички приказ Земљине површине или неког њеног дела на равној површини.

Картографија је наука која се бави проучавањем и израдом карата и глобуса, а стручњак који израђује карте назива се картограф.

Најстарије карте пронађене су на зидовима пећина, које су на једноставан начин приказивале окружењу у којем су људи живели. У некадашњем Вавилону пронађене су карте стари преко 2000. године, а урезане су на глиненим плочицама.

Велики допринос картографији дали су арапски географи у 12. веку. У 15 веку картографија се развија као наука, а узор за израду карата постоји Птоломејева карта.

Велика географска открића додатно су пружила податке о тада неистражене пределима и карте постају све детаљније.

Картографија се дуго развијала као део географије, али је од половине 19. века постала засебна наука.

Како се зове збирка географских карата коју коју користиш на часу?

Крајем 20. и почетком 21. века догодиле су се велике промене у картографији и почео је развој дигиталне картографије. Дигитална картографија представља израду и приказивање картографски садржаја у електронском облику. Географски информациони систем (ГИС) служи за прикупљање, чување, обраду и приказивање географских података. Најпознатија дигитална карта је Гугл мапа.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).