Пољопривреда у Србији

Кључни појмови:
Пољопривреда
Развој пољопривреде
Органска пољопривреда
Земљорадња
Сточарство

Пољопривреда обухвата гајење и искоришћавање биљака и животиња за добијање хране, као и сировина за индустрију.

Две основне гране пољопривреде су земљорадња и сточарство. Пољопривредно земљиште обухвата 66% територије Републике Србије.

Развој пољопривреде зависи од природних и друштвених фактораПриродни фактори су: рељеф, клима, вода, земљиште и живи свет. Друштвени фактори су: становништво, величина, положај и тип насеља, величина поседа, примена науке и технологије у пољопривредној производњи и слично.

Према типу производње, пољопривреду делимо на интензивну (индустријску) и екстензивну (традиционалну).

Постоји и еколошка (органска) пољопривреда која подразумева производњу здраве хране уз примену обновљивих извора енергије и без употребе хемијских средстава.

Ком сектору привреде припада пољопривреда?

Земљорадња и сточарство у Србији

Земљорадња је грана пољопривреде која се бави обрадом земљишта и узгојем култивисаних биљака.

Земљорадњу делимо на ратарство, воћарство и виноградарство.

Ратарство је грана земљорадње које се бави узгојем и производњом биљака на ораницама. Најзначајнији ратарски производи су житарице које служе за исхрану људи и животиња, као и сировине у прехрамбеној индустрији. Од житарица у нашој земљи највише се гаји кукуруз, пшеница, раж, јечам и овас.

Од индустријских биљака најзаступљеније су: сунцокрет, соја, хмељ, шећерна репа, конопља и дуван.

Крмно биље служи за исхрану стоке, а најзначајније крмно биље у Србији је детелина.

Као и житарице, поврће је важан извозни пољопривредни производ наше земље. Од поврћа највише се гаји кромпир, купус, парадајз, паприка и друго.

Воћарство такође спада у најразвијеније гране пољопривреде у нашој земљи. Највише се узгајају јабуке, шљиве, крушке, вишње, брескве и друго. Србија спада у највеће светске произвођаче шљива и малина.

Виноградарство у Србији има дугу традицију, а најзначајније виноградарске области у Србији су: Фрушка гора, Вршачке планине, Шумадија, Тимочка Крајина, Александровачка жупа, Метохијска котлина и долина Јужне Мораве.

Сточарство је грана пољопривреде која се бави узгојем домаћих животиња у сврху добијања производа и сировина за људску употребу.

Према типу, сточарство се дели на интензивно (шталско) и екстензивно (катунско).

Према врсти животиња које се гаје, сточарство се дели на говедарство, свињогојство, овчарство, козарство, коњарство, живинарство и пчеларство.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).