Припјат – последица чернобиљске катастрофе

26. априла 1986. године догодила се нуклеарна катастрофа у нуклеарној електрани “Лењин“, познатијој као Чернобиљ, у близини града Припјата.
Град Припјат је 1986. године имао близу 50 000 становника, данас је то напуштени град, популарно назван “град духова“. За становнике који су исељени из Припјата изграђен је нови град Славутич.

Данашњи изглед напуштеног града Припјата*
Припјат је био модеран и стратешки важан град на северу Украјине, дом за велики број радника нуклеарне електране “Лењин“ која је у то време сматрана за најмодернију и најбезбеднију електрану на свету, понос Совјетског Савеза. Међутим, иако је јавност обавештена да је за ову катастрофу одговоран људски фактор, много година касније дошло се до података да је електрана имала велике конструкцијске пропусте и да је катастрофа била неизбежна. Несрећа је настала као последица искључивања реактора 4 због тестирања, убрзо је дошло до експлозије и великог пожара. Већина ватрогасаца који су гасили пожар убрзо је преминула а преживели су имали тешке последице по здравље. Данас је у близини нуклеарне електране, овим храбрим ватрогасцима подигнут споменик, у знак сећања на жртву коју су поднели.

Споменик ватрогасцима*

Занимљиво је, да иако су сви знали за експлозију, нико у Припјату није знао колико је све опасно. Деца су ишла у школу, радници на посао, подне су проводили у парковима. Упозорења су почела тек после поднева. Евакуација из Припјата и околине је кренула 27. априла 1986. године, дан након експлозије, за неколико дана евакуисано је подручје у пречнику од око 30 км од електране. За потребе евакуације организовано је око 1200 аутобуса. За мање од три сата целокупна популација Припјата је евакуисана. Само 20 људи се није одазвало на евакуацију али је и њих истог дана евакуисала полиција.
У Припјату данас не живи нико. После експлозије у граду су остали радници који си санирали последице а електрана је радила чак до 2000-те године када је и званично угашена. Ово насеље је игубило статус града али је ипак град од регионалног значаја и њиме се управља директно из Кијева. Последице радијације ће се осећати и у наредних 300 година.

Поглед на саркофаг реактора 4*

Град је постао, такорећи музеј, који документује последње године Совјетског Савеза. Ово је град замрзнут у времену и инспирација је за многе филмове, књиге и видео игре. Данас неке туристичке агенције организују посете Припјату. Посете се организују дуж рута које не утичу негативно на здравље посетилаца. Годишње до 50.000 туриста посети овај град.

Припјат данас

ПРАТИТЕ НАС НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА!

Фејсбук страница
Инстаграм налог

Аутори слика:
* Autor: Wikiwind (montage); (WT-en) RealLeo at English Wikivoyage (Pripyat CentralSquare.jpg); Jorge Franganillo from Barcelona, Spain (Pripyat (38307778522).jpg, Pripyat welcome sign (38071252145).jpg, Pripyat (38338630751).jpg); Alexander Blecher, blecher.info (Chernobyl Exclusion Zone (2015) 68.JPG); Shanomag (The Abandoned Sport Hall in Pripyat – Chernobyl.jpg).Wikiwind – Sopstveno delo(Original text :), CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=73959953
* By Jorge Franganillo from Barcelona, Spain – Memorial to Those who Saved the World, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=65966067
* By Hnapel – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=71364060

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).