Природне одлике Азије – разуђеност обале и рељеф

Кључни појмови:
Обала
Океани
Мора
Острва
Полуострва
Низије
Планине
Пустиње

Разуђеност обале

Азија има изузетно разуђену обалу коју запљускују три океана и 20 мора. На северу се налази Северни ледени океан, док су највећа мора Карско, Лаптевско и Источносибирско море. На истоку је Тихи океан, а највећа мора су Охотско, Јапанско, Жуто, Источнокинеско и Јужнокинеско море. На југу је Индијски океан, а највећа море је Арабијско. Овде се налазе и велики заливи као што су Персијски и Бенгалски залив. На западу континента је Црвено и Средоземно море.

Острва и полуострва: Највећа острва на северној обали су: Северна земља, Новосибирска и Медвеђа острва, док је највеће полуострво Врангел. На истоку континента налазе се Јапанска острва и острво Тајван, док су највећа полуострва Чукотско, Камчатка и Корејско полуострво. На југоистоку континента се налази Малајски архипелаг (скуп острва), који је уједно и највећи на свету. Највећа острва овог архипелага су Борнео, Јава и Суматра. На југу континента налазе се три највећа полуострва Азије: Арабијско, Индијско и Индокинеско полуострво.

На наредној мапи су приказани сви наведени океани, мора, заливи, острва и полуострва.

Рељеф Азије

Рељеф Азије је разноврсан. Низије обухватају 25% континента. Највеће низије су: Западносибирска, Туранска, Хиндустанска, Месопотамија и Велика Кинеска низија. Највећа планина на простору Азије, али и на целом свету је планина Хималаји. Њен највиши врх Монт Еверест (8.848 метара), је највиши врх на свету. Поред Хималаја који спада у набране планине, овде спадају и планине Мале Азије и Малајског архипелага, док су највеће висоравни Тибет, Анатолијска и Иранска висораван. У раседне планине спадају Сајанске, Бајкалске, као и планина Урал, Алтај и друге.

Азија има неколико великих пустиња, укључујући Такла Макан и Гоби у Кини и Монголији, као и Арабијску пустињу на Арабском полуострову. Једна од интересантних геолошких појава у Азији је и ватрени појас Пацифика. Ова област је позната по земљотресима и вулканским активностима, што је резултат судара различитих тектонских плоча.

На наредној мапи су приказане све наведене низије, планине и пустиње.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).