Природне одлике Африке

Кључни појмови:
Обала
Рељеф
Клима
Реке
Језера
Живи свет

Африка је континент са најмање разуђеном обалом на свету. Највећа полуострва су Сомалијско на истоку и Туниско на северу Африке. Највећи залив је Гвинејски, који је део Атлантског океана на западу. Највећа острва су Мадагаскар, Комори, Сејшели, Маурицијус, Занзибар и друга. Острва Африке немају велику површину осим Мадагаскара које је четврто највеће острво на свету.

У геолошкој прошлости Африка је била део прастарог копна Гондване. Према рељефу Африка се дели на ниску и високу. Ниска обухвата северозападни део континента, подручје пустиње Сахаре, док висока Африка заузима јужни и источни део континента. Сахара је највећа пустиња на свету, а северозападно од ње се налази планина Атлас. Источни и јужни део континента чине Језерска, Сомалијска и Јужноафричка висораван. Највиши врх Африке је угашени вулкан Килиманџаро (5.895 m). 

На наредној мапи су приказани сви наведени географски објекти.

На климу Африке пре свега утиче географски положај. Од екватора ка северу смењују се екваторијална, тропска, пустињска и суптропска клима. Такође, од екватора ка југу смењују се екваторијална, тропска, пустињска и суптропска клима. На планинама је заступљена планинска клима.

Због великих пустињских области више од половине територије Африке нема сталне водене токове. У пустињама се јавља велики број сувих долина – вада. Највеће афричке реке су Нил, Конго, Нигер и Замбези. Највећа језера Африке налазе се у планинским пределима и тектонског су порекла. То су језера Викторија, Тангањика, Малави, Туркана, Чад и друга.

Биљни и животињски свет Африке је разноврстан. У областима екваторијалне климе јављају се прашуме, које постепени са променом количине падавине прелазе у саване, док се у најсушнијим областима јављају полупустиње и пустиње. У подручјима средоземне климе заступљена је медитеранска вегетација. Од животиња заступљени су слонови, лавови, тигрови, гепарди, носорози, зебре, антилопе, хијене, мајмуни, гориле, нојеви и друге животиње.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).