Природне одлике Јужне Америке

Кључни појмови:
Рељеф
Клима
Воде
Живи свет

Рељеф: Највећи део копна чине раседне планине и висоравни: Гвајанска, Бразилска и Патагонија. Дуж западне обале континента пружају се набране планине Анди, које су део планинског система Кордиљера. У најширем делу Анда налази се Боливијска висораван. Највиши врх Анда је Аконкагва (6.960 м), који је уједно и највиши врх Земљине јужне полулопте. У средишњем делу западне обале Јужне Америке налази се пустиња Атакама. Она је потпуно безводна и најсувља пустиња на свету.  У централном делу континента и у сливовима великих река налазе се простране низије: Амазонска низија и низија Љанос, која се налази у сливу реке Ориноко.  Јужно од њих су низије Гран Чако, Ла Плата и Пампа.

Клима: У највећем делу Јужне Америке заступљена је екваторијална и тропска клима. Јужно од повратника заступљена је суптропска и умереноконтинентална клима. Уз обале Тихог океана је влажна океанска клима, а на високим планинама планинска клима. У суптропској зони, на обалама Тихог океана, заступљена је Средоземна клима. Ка унутрашњости постепено прелази у суптропску суву, а затим и у умереноконтиненталну и хладну климу на подручју Патагоније.

Воде: Јужна Америка је богата водом. На овом континенту се налази најбогатија река водом на свету, Амазон. Ова река извире у Андима и дуга је 5.170 м. Ширина Амазона на ушћу у Тихи океан износи чак 300 км. Велике реке на простору Јужне Америке су: Ориноко, Парана, Уругвај, Парагвај, Рио Колорадо и Рио Негро. Највећа језера су Маракаибо и Титикака.

На наредној мапи су приказани сви наведени географски објекти.

Живи свет: У подручју екваторијалне климе заступљена ја прашумска вегетација под називом селваси. Северно и јужно од прашума простиру се саване. У сливу Оринока оне се називају љаноси, а на Бразилској висоравни кампоси. Јужно од Гран Чака називају се пампе. Животињски свет Јужне Америке је богат а њен симбол представљају ламе. Неке од најпознатијих животиња које насељавају овај континент су анаконда и пиране. Осим њих овде живе и мајмуни, лењивци, крокодили, алигатори, као и бројне врсте птица и инсеката.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).