Република Италија

Кључни појмови:
Географски положај
Рељеф
Клима и воде
Вегетација
Становништво и насеља
Привреда

Површина: 301.340 км²
Број становника: 61.017.000
Густина насељености: 202,5 становника по км²
Главни град: Рим
Валута: Евро

Застава Италије

Географски положај: Италија се највећим делом налази на Апенинском полуострву, а обихвата и два највећа острва у Средоземном мору: Сардинију и Сицилију.

Рељеф: Рељеф Италије је претежно брдовит са два истакнута планинска венца: Алпи и Апенини. Са северу земље се налази плодна Падска низија у долини реке По. Југ Италије је познат по вулканизму. Најпознатији активни вулкани су Етна, Стромболи, Вулкано и Везув.

Клима и воде: Клима у највећем делу Италије је измењено-средоземна, а на планинама је заступљена планинска клима. Најдужа и најважнија река је По на северу државе. Најпознатија језера су Комо, Гарда и Мађоре.

Вегетација: Средоземна вегетација је заступљена у приморским областима Апенинског полуострва, као и на Сардинији и Сицилији. На вишим деловима Апенинског полуострва заступљена је листопадна шума, док на Алпима расту четинари.  Највиши делови су прекривени снегом и ледом.

Становништво и насеља: Италија има 61 милион становника, тако да је по броју становника четврта у Европи и прва у Јужној Европи. Преко 65% становника Италије живи у градовима. Највећи градови су Рим, Милано, Торино, Палермо, Ђенова, Напуљ, Фиренца и други.

Привреда: Од пољопривредних култура највише се гаје пшеница, кукуруз, агруми, винова лоза, маслине итд. У планинским пределима је развијено сточарство. Северна Италија је индустријски најразвијенији део државе, а посебно је развијена аутомобилска, електроиндустрија, текстилна, петрохемијска и друге. Држава располаже значајним хидроенергетским потенцијалом.

Провери знање кроз игру:

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).