Република Француска и Уједињено Краљевство

Кључни појмови:
Република Француска
Уједињено Краљевство

Република Француска

Површина: 551.695 км²
Број становника: 64.812.000
Густина насељености: 117,5 становника по км²
Главни град: Париз
Валута: Евро

Застава Француске

Географски положај: Француска се простире између Атлантског океана на западу, канала Ламанш на северу и Средоземног мора на југу. У састав Француске улази и острво Корзика у Средоземном мору и неколико прекоморских територија.

Рељеф: У средишњем делу Француске се налази Централни масив. Планине Вогези се налазе нс североистоку земље, а на граници са Белгијом Ардени. На југоистоку су Алпи, а северније од Алпа је планина Јура. Пиринеји се налазе на југозападу земље, на граници са Шпанијом. Низије су заступљене на северу и западу земље.

Клима: Уз обале Атлантика клима је океанска, док је уз Средоземље заступљена средоземна клима. Највећи део земље има умереноконтиненталну климу, док је на највишим деловима Алпа и Пиринеја заступљена планинска клима.

Вода: Речна мрежа је веома развијена. Најдужа река Француске је Лоара, која се улива у Атлантски океан. Друге велике реке су Сена, Рона, Рајна, Гарона и друге. Бројна ледничка језера налазе се на Алпима и Пиринејима, а највеће је Женевско језеро.

Становништво и насеља: Француска има преко 64 милиона становника и заузима друго место у Европи одмах после Немачке. Французи су романског порекла и чине основу популације са преко 94%. Мањинско становништво чине Баски, Бретонци, Каталонци, Корзиканци и Фламанци. Преко 70% становништва живи у градовима, а највећи градови су: Париз, Марсељ, Лион, Тулуз, Ница, Нант, Стразбур, Бордо и други.

Привреда: Пољопривреда је једна од водећих привредних делатности. Француска је посебно позната по узгоју винове лозе и производњи вина. Рудно богатство је велико: гвоздена руда, боксит, камена со, нафта и природни гас. Високоразвијена индустрија се одликује готово свим гранама индустрије међу којима су авионска, космичка, текстилна, индустрија парфема и друге.

Уједињено Краљевство

Површина: 243.610 км²
Број становника: 63.705.000
Густина насељености: 261,5 становника по км²
Главни град: Лондон
Валута: Фунта

Застава Велике Британије

Географски положај: Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске се налази између Атлантског океана и Северног мора. Највише се приближава континенталној Европи на југоистоку, где је канал Ламанш одваја од Француске.

Рељеф: Рељеф је највећим делом планински. Гремпијенске планине се налазе у Шкотској, а са њих се издиже највиши врх Бен Невис. Пенинске планине се налазе на северу Енглеске, док се Кембријске планине простиру у покрајини Велс.  Обала Уједињеног Краљевства је веома разуђена.

Клима: Велики утицај на климу има Атлантски океан, тако да је клима типично атлантска. Западни ветрови доносе велику количину падавина. Уједињено Краљевство је под великим утуцајем топле Голфске струје, тако да су зиме благе.

Воде: Велика Британија има густу речну мрежу, али су реке кратке. Највеће реке су Северн, Темза, Хал, Клајд, Мерзи и друге. На територији Енглеске су бројни пловни канали. Највећа језера су Неј и Ерн у Северној Ирској и Лох Нес у Шкотској.

Становништво и насеља: У Уједињеном Краљевству живи преко 63 милиона становника. Енглези чине 80% становништва и припадају германској групи народа, док келтској групи народа припадају Шкоти, Ирци и Велшани. Највећи град је Лондон, а остали велики градови су: Манчестер, Бирмингем, Ливерпул, Бристол и други.

Привреда: Уједињено Краљевство је међу водећим државама света по привредном развоју. Развијене су готово све гране индустрије, а највише фармацеутска, аутомобилска, електроиндустрија и друге. Из Северног мора се експлоатишу нафта и земни гас. Туризам је важна грана привреде, са великим бројем иностраних туриста током године.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).