Ротација Земље

Кључни појмови:
Ротација
Последице ротације

Обртање Земље око своје замишљене осе назива се ротација. Једно обртање Земље траје 24 часа и тај период се назива дан, а подељен је на обданицу и ноћ. Ротација се врши у правцу запад-исток. 

Последице Земљине ротације су:

  • смена обданице и ноћи, 
  • привидно дневно кретање Сунца и
  • разлике у времену.

Смена обданице и ноћи:
За време Земљине ротације Сунчеви зраци осветљавају само једну половину Земље. Осветљену полулопту називамо дневном, а неосветљену ноћном полулоптом. Између обданице и ноћи је сумрак, а између ноћи и обданице је зора. Линија између дневне и ноћне полулопте назива се граница осветљености.

Привидно дневно кретање Сунца:
Када посматрамо небо примећујемо да се Сунце креће. Излази на истоку, а залази на западу. Међутим, то је само привидно кретање Сунца као последица Земљиног окретања око сопствене осе, а не кретање Сунца. 

Разлике у времену:
Због ротације Земље, Сунце не излази и не залази у свим местима на планети у исто време. Због тога свако место на свету има своје локално време, а Земља је подељена на 24 часовне зоне.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).