Руска Федерација

Кључни појмови:
Географски положај
Рељеф
Клима
Воде
Становништво
Привреда

Површина: 17.075.400 км²
Број становника: 146.804.372
Густина насељености: 8,6 становника по км²
Главни град: Москва
Валута: Рубља

Застава Русије

Географски положај: Русија је највећа држава на свету и простире се на два континента. Већи део припада Азији (75%), док се у Европи налази 25% територије Русије. Заузима 11,5% целокупног копна планете Земље.

Рељеф: У рељефу преовладавају низије. Највеће су Западносибирска и Источноевропска низија. Највећи део источно од планине Урал заузима Сибир, а његов централни део обухвата Средњосибирска висораван. Највише планине Русије су Алтај, Сајан, Кавказ, Урал, Верхојанске, Чукотске и друге. На подручју Русије се налази и неколико активних вулкана који су део Ватреног појаса Пацифика.

Клима: Русија има разлочите климатске типове. У већем делу је заступљена континентална клима. У северним деловима је субарктичка, а измењена средоземна клима заступљена је на уском подручју Црног мора. На крајњем југу Сибира осећају се одлике полупустињске и пустињске климе. На планинама је заступљена планинска клима.

Воде: Речна мрежа је развијена. Највеће реке припадају сливу Северног леденог океана: Об, Јенисеј, Лена и друге. Амур је најдужа река која се улива у Тихи океан, а Волга је најдужа река европског дела Русије и улива се у Каспијско језеро. Поред Каспијског велика језера су и Бајкалско, Ладога, Оњега и многа друга.

Становништво: У Русији живи преко 140 милиона становника, а у европском делу живи две трећине становништва. Руси су најбројнији народ са преко 80% у укупном становништву. Остали народи су: Татари, Украјинци, Башкири, Белоруси, Јермени, Казаси, Чечени, Лапонци и бројни други народи. Већина становника припада православној вери.

Привреда: Русија има огромна природна богатства: гвожђе, угаљ, нафта, гас, обојени и племенити метали, драго камење и друго. Развој индустрије заснован је на машинској и индустрији војне опреме, али развијена је и црна и обојена металургија, бродоградња, хемијска, прехрамбена, аутомобилска и друге гране индустрије. Саобраћај је развијен, посебно мрежа железничких пруга.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).