Савезна Република Немачка

Кључни појмови:
Географски положај
Рељеф
Клима
Воде
Становништво
Насеља
Привреда

Површина: 357.027 км²
Број становника: 81.472.000
Густина насељености: 228,2 становника по км²
Главни град: Берлин
Валута: Евро

Застава Немачке

Географски положај: Немачка је по површини и броју становника највећа земља Средње Европе. Простире се од Алпа на југу, до Северног и Балтичког мора на северу. Њена територија се налази на главним копненим и воденим путевима који повезују Источну, Западну и Јужну Европу.

Рељеф: На северу Немачке простире се Севернонемачка низија. Централни део прекривају раседне планине: Рудне планине, Шварцвалд, Тириншка шума, Ајфел, Харц и друге. У јужним деловима се налази Баварска висораван која према југу прелази у Алпе.

Клима: Западни део Немачке има атлантску климу са већом количином падавина, благим зимама и свежим летима. У источном делу је заступљена континентална клима, док је на крајњем југу заступљена планинска клима.

Воде: Територија Немачке је богата водама. Највеће реке су: Рајна, Одра, Елба, Емс, Везер, Дунав итд. Најзначајнији пловни канал је Дунав-Мајна-Рајна. У јужном делу земље, у подножју Алпа налазе се ледничка језера од којих је најпознатије Боденско језеро.

Становништво: Најбројнији становници Немачке су Немци који воде порекло од германских племена. Остали народи који живе у Немачкој су Данци, Лужички Срби, Роми и други. Око 12% становништва Немачке чине досељеници.

Насеља: Највећи и главни град Немачке је Берлин. Остали велики градови су: Хамбург, Минхен, Келн, Франкфурт, Диселдорф, Дортмунд, Бохум, Есен, Бон итд.

По природним и друштвеним одликама Немачку можемо поделити на три регије: Северну, Средњу и Јужну Немачку.

Привреда: У Немачкој су развијене све привредне гране. Неке од најпознатијих светских компанија као што су Мерцедес, БМВ, Фолксваген, Ауди, Сименс, Адидас, Порше, Опел и друге, имају седиште управо у Немачкој.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).