Афрички медитеран, Сахарска и Подсахарска Африка

Кључни појмови:
Афрички медитеран
Сахарска Африка
Подсахарска Африка

На основу географских, историјских, културних и економских обележја, Африку можемо поделити на Афрички медитеран, Сахарску и Подсахарску. 

Афрички медитеран и Сахарска Африка

Најсеверније делове афричког континента уз Средоземно море чини Афрички Медитеран, док Сахарска Африка обухвата пустињу Сахару и област Сахел.

На том простору могу се издвојити природне целине: Сахара, Атласке планине, долина реке Нил и Сахел.

Највећи део ове регије насељавају Арапи. Делове Атласа насељавају Бербери, док делове Судана и југ Египта насељавају Нубијци. У Египту живе Копту, а на југу Алжира Туарези.

Становништво највећим делом чине муслимани, а арапски језик је најзаступљенији, док се у државама западне Африке говори и француски. 

Највећи градови су Каиро, Тунис, Алжир и Триполи. 

Велики део становништва се бави пољопривредом, а главно природно богатство регије су нафта и природни гас.

Туризам има значајну улогу у привреди Египта Марока и Туниса.

Подсахарска Африка

Подсахарска Африка је подручје јужно од Сахаре, које се назива и Супсахарска Африка. 

Највећа концентрација становништва је у појасу уз Гвинејски залив, на подручју Нигерије, око језера Викторија и у деловима Јужноафричке републике.

Природни прираштај је висок на простору читаве регије, али је висока и стопа морталитета тако да животни век не прелази 50 година.

Највећи проценат становништва чине Банту групе и судански црнци. Из Банту групе посебно се издвајају Пигмеји, Бушмани и Хотентоти.

Највећи део становништва Подсахарске Африке чине хришћани.

На простору ове регије развијена је плантажна пољопривреда: кафа, какао, каучук, кикирики и друге пољопривредне културе. Централни део Африке обилује скупоценим врстама дрвећа: ебаново, тиково и махагонијево. 

Рудно богатство је велико: злато, дијаманти, платина, уран, бакар и угаљ.

Индустрија је у развоју, док је туризам значајна грана привреда за многе државе. Најпосећенији су национални паркови и резервати.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).