Село и рурални процеси

Кључни појмови:
Село
Изглед сеоског насеља
Депопулација
Сеоски туризам

Сва насеља можемо поделити на сеоска и градска.

Село је најчешће мање насеље у којем се већина становника бави пољопривредом. Сеоска насеља се називају још и руралним насељима.

Према изгледу разликују се два типа сеоских насеља:

  • села збијеног типа у равничарским пределима и
  • села разбијеног типа претежно у планинским пределима.

Сеоско насеље

У данашње време села се мењају и попримају модернији изглед – добијају водовод, канализацију, а улице су асфалтиране.

Становништво у селима прихвата савремени начин живота и уређује сеоска домаћинства. Савремена сеоска домаћинства су опремљена као и градска, док се разлика између живота у селу и граду смањују.

Како су сеоска насеља захваћена процесом депопулације, мења се и структура становништва у селу. Одласком младих и радно способних у селима се јављају старачка домаћинства.

Утицај града и градског начина живота шири се и на околни простор, тако да се све већи број становника у селима поред пољопривреде бави и неким другим делатностима. Село осим пољопривредне добија и неке друге функције. У селима се све више развија такозвани сеоски туризам.

Према званичним подацима, у Србији 60% становника живи у градовима, док 40% становника живи на селу. Градско становништво је демографски млађе од сеоског становништва.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).