Република Словенија и Република Северна Македонија

Кључни појмови:
Република Словенија
Република Северна Македонија

Република Словенија

Површина: 20.273 км²
Број становника: 2.066.880
Густина насељености: 101,9 становника по км²
Главни град: Љубљана
Валута: Евро

Застава Словеније

Рељеф: Словенија је претежно планинска земља где се посебно истичу Алпи и Динариди. Највиши врх државе је Триглав и налази се на Јулијским Алпима. За Јулијске Алпе карактеристични су глацијални облици рељфа. На територији Словеније заступљени су и крашки облици представљени бројним пећинама, а најпознатија је Постојнска јама.

Клима и воде: Клима Словеније је највећим делом континентална, уз приморје је средоземна, а на високим планинама планинска. Највеће реке Словеније су: Сава, Драва, Мура, Купа, Крка и друге. Држава је богата и језерима, а највећа су Бохињско, Бледско и Триглавска језера.

Привреда: Више од половине територије државе је прекривено шумама, тако да шуме представљају велико природно богатство. Пољопривреда је развијена. Словенија има скромна лежишта угља, нафте, олова и цинка. Најзначајнија су налазишта живе. Словенија има високоразвијену индустрију.

Становништво и насеља: Словенија је прилично етнички хомогена. Словенци чине преко 80% становништва. Највећи део становништва припада католичкој вероисповести, мада се и тај број смањује, а све више повећава удео атеиста. Највећи градови су Љубљана и Марибор.

Република Северна Македонија

Површина: 25.713 км²
Број становника: 1.836.713.
Густина насељености: 81,8 становника по км²
Главни град: Скопље
Валута: Денар

Застава Северне Македоније

Рељеф: Рељеф Македоније представља смену планина и котлина. У западном делу државе налазе се највише планине, а највиши врх је на планини Кораб – Велики Кораб. Међу високим планинама истиче се и Шар планина. Између планина се налазе бројне котлине: Охридска, Пелагонијска и друге.

Клима и воде: У Северној Македонији је заступљена измењено-средоземна клима, чије су одлике нешто топлија лета и нешто хладније зиме него у правој средоземној клими. Најважније реке су: Вардар, Треска, Црна Река, Пчиња, Струмица, Црни Дрим и друге. Највећа језера су: Охридско, Преспанско и Дојранско.

Привреда: Повољна клима пружа одличне услове за гајење воћа, поврћа, дувана, пиринча и других пољопривредних култура. Северна Македонија је позната по гајењу винове лозе и производњи вина. Од руда располаже оловом, цинком, гвозденом рудом, бакром, сребром и мермером. Индустрија је у развоју.

Становништво и насеља: Македонци чине већинско становништво са уделом од 60%, док Албанци чине око 25%, углавном у западном делу државе. Главни и највећи град је Скопље. Остали велики градови су: Прилеп, Битољ, Велес, Ђевђелија, Охрид, Куманово, Тетово и други.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).