Република Србија и Република Црна Гора

Кључни појмови:
Република Србија
Република Црна Гора

Република Србија

Површина: 88.499 км²
Број становника: 9.024.734
Густина насељености: 101,9 становника по км²
Главни град: Београд
Валута: Динар

Застава Србије

Рељеф: На северу је пространа Панонска низија, док је на југу претежно заступљена планинско-котлинска област. Највеће планине су: Шар планина, Проклетије, Стара планина, Копаоник, Тара, Златибор, Златар, Голија, Јастребац и друге. Највиши врх је Велика Рудока на Шар планини.

Клима: У већем делу Србије заступљена је умереноконтинентална клина. Панонска низија на северу има континенталну климу. У Планинској области изнад 800 метара надморске висине заступљена је планинска клима. У Пожешкој, Александовачкој и Врањској котлини заступљена је жупна клима.

Воде: Србија је богата водама. Највеће реке су: Дунав, Сава, Тиса, Велика Морава, Западна Морава и Јужна Морава. Највеће језеро је Ђердпаско. Ово језеро је по настанку вештачко и налази се на реци Дунав. Србија је богата изворима минералне и термоминералне воде.

Становништво и насеља: Најбројнији народ су Срби са уделом од 83,3%. У нашој земљи живе и други народи: Мађари, Бошњаци, Албанци, Роми, Хрвати, Румуни, Бугари итд. Већина становника Србије живи у градовима. Највећи градови су Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац, Лесковац, Суботица, Панчево и други.

Привреда: Плодно земљиште и повољна клима погодују развоју пољопривреде, посебно ратарства на подручју Војводине. У брдско-планинским пределима развијено је воћарство, виноградарство и сточарство. Србија је богата ресурсима: угаљ, нафта, гас, бакар, олово, цинк итд. Индустрија је у развоју.

Република Црна Гора

Површина: 13.812 км²
Број становника: 625.000
Густина насељености: 45,3 становника по км²
Главни град: Подгорица
Валута: Евро

Застава Црне Горе

Рељеф: Црна Гора је претежно планинска земља. Преовлађују Динарске планине са највишим врхом на Проклетијама – Зла колата. Мањи део Црне Горе је равничарски у приморском појасу и у долинама реке Зете и Мораче. У приморју се истиче Бококоторски залив.

Клима и воде: Клима је средоземна у приморју, док се у планинском делу креће од умереноконтиненталне до планинске. Црна Гора излази на Јадранско море у дужини од око 300 км. Најдужа река је Тара. Највеће језеро је Скадарско. Бројна су и ледничка језера: Биоградско, Плавско, Црно и друга

Становништво и привреда: Највећи проценат становништва чине Црногорци, а затим следе Срби, Албанци, Бошњаци и други. Већина становника говори српски језик. У привредном погледу слабије је заступљена пољопривреда и индустрија. Најважнија привредна грана је туризам на Јадранском приморју. Већи градови су Подгорица, Никшић, Херцег Нови и други.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).