Срби ван граница Србије

Кључни појмови:
Срби у суседним државама
Срби у дијаспори

Срби у суседним државама

Појам Срби у региону односи се на припаднике српског народа који живе у суседним државама. Највећи број Срба живи у Босни и Херцеговини, Хрватској и Црној Гори.

Срби у Босни и Херцеговини представљају конститутиван народ. Према подацима пописа из 2013. године, Срби чине 30,70% од укупног становништва, што износи преко 1.086.000 становника. Након грађанског рата, на подручју ове државе створена је Република Српска која представља један од два ентитета Босне и Херцеговине са већинским српским становништвом. У ентитету Република Српска Срби чине преко 74% укупног становништва, док их у ентитету Федерације Босне и Херцеговине има знатно мање, нешто више од 56.000 становника. Највећи број Срба живи у региону Босанска Крајина, где се налази Бања Лука, највећи град Републике Српске.

Положај Републике Српске у оквиру Босне и Херцеговине

Пре рата на подручју Хрватске, живео је велики број Срба који су чинили 12% становништва ове републике. Данас у овој држави Срби чине око 4% од укупног становништва, што износи око 180.000 становника, а највише њих живи у Загребу и на подручју Далмације, Лике и Славоније.

И у Црној Гори живи велики број Срба. По попису становништва из 2011. године, Срби чине 28,73%, од укупног броја становника, што износи 178.000 становника. Већина становника Црне Горе говори српски језик, и то 42,88%. Срби у Црној Гори насељавају планинска подручја, општине Плужине, Пљевља, Жабљак, Беране и друге, док у приморском делу насељавају претежно област Бококоторског залива.

У Словенији Срби чине 2% становништва, а у Македонији 1,78%.

Мањи број Срба насељава и Албанију, Македонију, Румунију, Бугарску и Мађарску.

Срби у дијаспори

Дијаспора означава припаднике једног народа који живе изван матичне државе.

У прекоокеанским државама Срба највише има у Канади, Сједињеним Америчким Државама и Аустралији. На подручју САД, највише Срба има у Чикагу, док на простору Канаде највише насељавају провинцију Онтарио, а посебно град Торонто. На подручју Аустралије највише Срба живи у Сиднеју и Мелбурну.

На афричком континенту највише Срба има у Јужноафричкој Републици. На простору Европе Срби највише насељавају Немачку, Аустрију и Швајцарску. На подручју Аустрије наше становништво углавном насељава Беч. Процењује се да у овом граду живи око 180.000 Срба.

Бројна је српска дијаспора и у Француској, Великој Британији и Шведској.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).