Средња Европа

Кључни појмови:
Средња Европа
Државе Средње Европе
Рељеф
Клима
Реке
Народи

Средња Европа захвата територију између Северног и Балтичког мора на северу и Алпа и Карпата на југу. Њену западну границу чине Француска и земље Бенелукса, а источну Црно море, Украјина, Белорусија и Литванија.

Средњу Европу чини осам држава: Немачка, Пољска, Чешка, Словачка, Швајцарска, Аустрија, Мађарска и Румунија.

Рељеф Средње Европе је разноврстан. На северу је Прибалтичка низија, у средишњем делу се налазе раседне планине, на југу су Алпи и Карпати, а између њих је Панонска низија.

На наредној мапи су приказане најзначајније рељефне целине и државе Средње Европе.

Клима Средње Европе је претежно континентална. У западним деловима регије клима је под утицајем Атлантског океана, а ка истоку постепено прелази у умереноконтиненталну и оштру континенталну на крајњем истоку регије.

Речна мрежа Средње Европе је веома развијена. Најважније реке су Рајна и Дунав. Велики значај за читаву Европу има пловни пут Мајна-Рајна-Дунав који повезује Северно и Црно море.

Средња Европа је етнички хетерогена. Најбројнији су Германи који насељавају Немачку, Аустрију и Швајцарску. Словени су Пољаци, Чеси, Словаци, Лужички Срби у Немачкој, док у Романе спадају Румуни, а Угро-Финци су Мађари.

Државе Средње Европе нису подједнако привредно развијене. Најразвијеније су Немачка, Аустрија и Швајцарска, док је Румунија најсиромашнија земља ове регије.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).