Становништво и насеља Азије

Кључни појмови:
Становништво
Природни прираштај
Расе
Религије
Градови

У Азији живи чак 60% становништва света, тако да је са својих 4,5 милијарде становника ово најмногољуднији континент. Такође је и најгушће насељени континент са 100 становника по km2.

Две најмногољудније државе на свету – Кина и Индија, такође се налазе на овом континенту.

Која држава има више становника, Кина или Индија?

Становништво Азије је неравномерно распоређено. На то утичу различити географски фактори као што су рељеф, клима, воде и слично. Најгушће насељена подручја су Хиндустанска, Бенгалска, Кинеска низија, Јапанска острва, острва Јава и Тајван. Са друге стране ретко су насељени северни делови континента, делови висоравни Тибет, пустиње и високе планине.

Азију одликује висок природни прираштај, тако да је висок удео младог становништва, као и висок наталитет.

На простору Азије заступљени су припадници све три расе. Монголоидна раса је најбројнија и њој припадају Кинези, Јапанци и Корејци. Европеидниј раси пропадају Индуси и Арапи, док негроидној раси припадају Дравиди.

На простору Азије најзаступљене религије су будизам, хиндуизам, ислам, хришћанство и јудаизам.

Висок природни прираштај и појачана миграција становништва из села у градове узроци су наглог пораста градова у Азији.

Азија је колевка најстаријих цивилизација које су градиле прва насеља. Нека од најстаријих насеља на простору Азије су Јерусалим, Дамаск, Хаифа и друга.

На овом континенту се налази највећи број вишемилионских градова: Токио, Делхи, Шангај, Мумбај, Пекинг, Сеул, Осака, Карачи, Калкута, Манила и други.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).