Друштвене одлике Африке

Кључни појмови:
Становништво
Насеља
Привреда
Политичка подела

Становништво: Африка је са 1,3 милијарде становника на другом месту по броју становника, што чини 16,6% становништва света. Густина насељености Африке износи 45 ст./km2. Становништво је неравномерно распоређено. Густо је насељна делта и долина реке Нил, источни, југозападни и јужни делови континента, док су пустињске области готово ненасељене. Наталитет је висок, али је висока и стопа морталитета. Велики је удео неписменог становништва. На северу континента живе припадници европеидне расе (Арапи, Бербери и Туарези), док јужно од Сахаре живе припадници негроидне расе (Судански и Банту црнци, Бушмани, Пигмеји и Хотентоти). На острву Мадагаскар већином живе Малгашани. Најраспострањенија религија је ислам (углавном на северу) и хришћанство (углавном јужно од Сахаре). У Африци се користи више од 2000 језика.

Насеља: Африка је најмање урбанизован континент, где удео градског становништва износи 41%. Највећи градови су Каиро, Лагос, Киншаса, Јоханезбург, Картум и други.

Привреда: Африка је привредно најслабије развијен континент. Пољопривредом се бави више од половине афричког становништва, а развијена је традиционална и плантажна пољопривреда. Африка је највећи светски произвођач какаоа јер даје 70% укупне производње. Процењује се да шуме покривају једну петину територије континента, а највише је тропских кишних шума. Захваљујући геолошкој грађи Африка располаже великим и разноврсним рудним богатством. Бројна су налазишта уранијума, боксита, бакра, злата, дијаманата, фосфата, гвожђа, нафте, гаса и угља.  Индустрија је у већини земаља слабо развијена, а најразвијенија је Јужноафричка република. Туризам је све важнија грана привреде. Најпосећенија је регија Средоземља, као и Јужноафричка република, Кенија и Танзанија. Туристима је посебно интересантан егзотични живи свет и сафари.

Провери знање кроз игру.

Политичка подела: Африку чини 54 независне државе и 10 територија без суверенитета. Највећа држава по површини је Алжир, а по броју становника Нигерија. Африку можемо поделити на три регије: Афрички медитеран, Сахарска Африка и Подсахарска Африка.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).