Термоминералне воде

Кључни појмови:
Минералне воде
Термалне воде
Бање

На простору Србије јављају се многобројни извори топле и минералне воде. Површинске воде понирањем у дубину растварају минералне материје, а у зависности од дубине могу се мање или више загрејати.

Минералним водама сматрају се оне које садрже више од једног грама растворених минерала у једном литру воде. Минералне воде су термалне ако им је температура преко 20 степени С.

Термални и минерални извори се налазе широм Србије. Од око 200 термалних и минералних извора у Србији, тек четвртина је уређена и позната као бања

На наредној мапи су приказане најзначајније бање Србије.

Најтоплији извор минералне воде у Србији, али и у Европи има Врањска бања, где најтоплији извор има температуру од 96 степени С. Неке од најпознатијих бања у нашој земљи су: Врњачка, Врањска, Врдник, Врујци, Сокобања, Нишка бања, Пролом бања, Ковиљача, Буковичка, Бестовачка, Матарушка, Куршумлијска, Овчар бања, Русанда и друге.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).