Типови насеља

Кључни појмови:
Село
Град
Урбанизација

Сва насеља можемо поделити на сеоска и градска.

Село је најчешће мање насеље у којем се већина становника бави пољопривредом. Села се називају још и рурални насељима.

Већина становништва села се потпуно или делимично бави пољопривредом. Села имају малу густину насељености и слабо опремљену комуналну инфраструктуру. Дворишта имања у селима осим стамбених објеката садрже и објекте за складиштење хране, мање стоке и смештај пољопривредних машина.

Према изгледу разликују се два типа села, то су села збијеног и села разбијеног типа. Села збијеног типа јављају се у равничарским пределима. У таквим селима куће, штале и други објекти близу су једни другима, а њиве и ливаде се простиру ван насеља. Села разбијеног типа карактеристична су за планинске пределе. Оваква села састоје се од више делова који су међусобно одвојени пољопривредним површинама.

Град је густо насељени простор чији је се становништво претежно бави непољопривредним делатностима. Градска насеља се другачије називају и урбана насеља. Према настанку разликују се спонтано настали градови и они који су настали плански. Процес настанка и развоја градова је веома сложен и назива се урбанизација.

Неки од највећих градова на свету су: Токио, Шангај, Њујорк, Рио де Женеиро, Пекинг, Каиро, Истанбул, Москва, Мумбај, Џакарта и други.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).