Урбанизација и унутрашња структура града

Кључни појмови:
Урбанизација
Конурбација
Мегалополис
Унутрашња структура града

Урбанизација представља процес настанка и развоја градова. У ширем смислу урбанизација представља и ширење градских утицаја на околни простор.

Степен урбанизације представља удео градског становништва у укупном становништву. У градским насељима живи око 55% светског становништва. Највећи удео градског становништва имају развијене земље света. У Белгији, Јапану и Аргентини преко 90% становника живи у градовима.

Градови се не шире само према приградским областима, већ и у висину захваљујући изградњи вишеспратница и небодера. Бурџ Калифа у Дубаију је највиша зграда на свету.

Бурџ Калифа

Конурбација је велика урбана градска целина која настаје спајањем два или више градова.

Мегалополис је урбана целина која обухвата велике урбане области. Најпознатији мегалополиси су Босваш (између Бостона и Вашингтона у САД) и Токаидо (између Токија и Осаке у Јапану).

Унутрашња структура града подразумева размештај појединих функција унутар његове територије. На структуру града утичу услови у којима се неке активности одвијају.

У градовима се могу издвојити неколико карактеристичних делова: пословне зоне, индустријске зоне, стамбене зоне и јавне површине.

Пословне зоне обухватају малу површину и углавном се налазе у централном делу града. У њима се налазе банке, трговине, управа, хотели, угоститељски објекти и слично.

У индустријским зонама су груписане бројне фабрике и углавном се налазе на периферији града.

Стамбене зоне заузимају највеће делове града. Углавном се налазе између пословних и индустријских зона.

За квалитетан живот у граду веома су битне и јавне површине: спортски терени, шеталишта, паркови, зелене површине и слично.

За добро функционисање града потребна је добра инфраструктура: саобраћајнице, водовод, канализација, енергетска мрежа и друго.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).