Централна Азија

Кључни појмови:
Низије
Клима
Пустиње
Реке
Језера
Рудно богатство
Државе
Градови
Религије

Централна Азија обухвата централне делове континента. Регију окружују високе планине у којој се налазе пространи низије, Туранска и Прикаспијска низија. Због удаљености од мора Средња Азија прима веома малу количину падавина, тако да је заступљена континентална и пустињска клима. Највеће пустиње су Кизилкум и Каракум. Речна мрежа и слабо развијена, реке се уливају у језера или нестају у пустињама. Највеће и најважније реке су Сир Дарја и Аму Дарја које се уливају у Аралско језеро. Поред Аралског језера, велика језера су Каспијско и Балхашко.

На наредној мапи су приказани сви наведени географски објекти.

Регија је позната по рудном богатству, претежно нафти, гасу и злату. Државе централне Азије су: Казахстан, Узбекистан, Туркменистан, Киргистан и Таџикистан. Око 39% становништва живи у урбаним срединама, а највећи градови су: Ташкент, Алма Ата и Бишкек. Становништво је хетерогено и чине га различити народи. У Централној Азији живи око 72 милиона становника, а просечна старост становништва износи 26,7 година. Најраспрострањенија религија је ислам, а заступљено је и православље и јудаизам.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).