Југозападна Азија

Кључни појмови:
Пољопривреда
Ресурси
Туризам
Народи
Религије
Градови
Државе

Југозападна Азија је сушни предео чију територију највећим делом чине пустиње. Најразвијенија пољопривредна област је Месопотамија и подручје око Персијског залива до Средоземног мора, познато као плодни полумесец. Од пољопривредних култура заступљени су агруми, винова лоза, маслине, смоква, поврће и друго.

Најзначајнији ресурс југозападне Азије је нафта. Највећи светски произвођачи и извозници нафте су Саудијска Арабија, Кувајт, Ирак, Иран и Уједињени Арапски Емирати.

Туризам се све више развија због бројних културно-историјских и верских споменика. Најпосећенији градови су Јерусалим, Мека, Медина, Истанбул, Дубаи и Кувајт.

Дубаи – најпопуларнија туристичка дестинација регије.

Југозападна Азија се сматра колевком цивилизација. На овом простору су настале сумерска, асирска, вавилонска, персијска, феничанска, арапска и друге цивилизације.

Најбројнији народи на овом простору су Арапи, Турци, Иранци, Курди и други.

На подручју Југозападне Азије настале су три најутицајније религије – хришћанство, ислам и јудаизам. 

Најзаступљенији је арапски језик, али се говори и персијски, турски, хебрејски итд.

Југозападну Азију насељава преко 300 милиона становника, густина насељености је мала а становништво је неравномерно распоређено. Природни прираштај је висок, а учешће младих у укупном становништву је велико.

Највећи градови су Истанбул, Техеран, Багдад, Ријад, Кабул и други.

Регију Југозападне Азије чини 19 независних држава.

На наредној мапи погледај које се државе налазе на простору Југозападне Азије.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).