Југоисточна Азија

Кључни појмови:
Полуострва
Острва
Ватрени појас Пацифика
Клима
Реке
Пољопривреда
Рудна богатства
Индустрија
Државе

Ова регије обухвата два велика полуострва, Индокинеско и Малајско. Такође, обухвата и Малајски архипелаг, који је уједно и највећи архипелаг на свету. Највећа острва су: Калимантан (Борнео), Суматра, Јава, Сулавеси и друга. На источном ободу Малајског архипелага измирене су највеће дубине светског мора, (Маријански ров 11.034 метара). Чести су земљотреси и вулканске активности, па због тога ову регију називају Ватрени појас Пацифика. Клима је монсунска и тропско-екваторијална. За ову регију карактеристичне су џунгле, шуме бамбуса и саване. Највеће реке у регији су Иривади и Меконг.

На наредној мапи су приказани сви наведени географски објекти.

Са обзиром на климатске услове и плодно вулканско земљиште, ова регија има одличне услове за развој пољопривреде. Највише се гаји пиринач, кукуруз, кикирики, сусам, чај, кафа, кокосова палма, банане, ананас и разни зачини. Шећерна трска је важан пољопривредни производ. На плантажама се гаји каучуково дрво, тако да је ова регија позната по производњи каучука. Сточарство је слабије развијено, али риболов је има значајну улогу у привреди.

Ова регија има велика рудна богатства, а највише нафте и гаса.

Индустрија је у развоју, а посебно металургија, прерада нафте, електронска индустрија итд. Сингапур, Тајланд и Малезија се називају новим индустријским земљама. Туризам је све развијенија грана привреде.

У овој регији се налази 11 држава: Мјанмар, Лаос, Тајланд, Камбоџа, Вијетнам, Сингапур, Брунеј, Индонезија, Источни Тимор, Филипини и Малезија.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).