Јужна Азија

Кључни појмови:
Индијско полуострво
Низије
Реке
Клима
Пустиње
Становништво
Градови
Државе

Jужна Азија се налази између Арабијског мора на западу, Бенглског залива на истоку, Хималаја на северу, а на југу се протеже до Индијског океана, обухватајући острва Малдиве и Шри Ланку.

Језгро Индијског полуострва представља висораван Декан, а на западном ободу висоравни налазе се Западни Гати, док су на источном ободу Источни Гати. Највеће низије су Хиндустанска и Бенгалска кроз које протичу реке Ганг и Брамапутра, док је на западу река Инд. У Јужној Азији је заступљена претежно тропско-монсунска, планинска и пустињска клима. Лета су влажна са пуно кише, а зиме су суве. Највећа пустиња је Тар у доњем току реке Инд.

Због велике количине падавина честе су поплаве у делти Ганга и Брамапутре.

На наредној мапи се налазе сви наведени географски објекти.

У Јужној Азији данас живи преко 1,5 милијарде становника. Ову регију претежно насељавају Хиндуси, а најзаступљенија религија је хиндуизам којој припада око 80% становништва. Остале религије су будизам и ислам. У употреби је преко 200 језика, али је хинду главни језик у Индији.

Регије је густо насељена, а већину становништва чине припадници беле расе. Наталитет је висок, али је висок и морталитет, међутим број становника се убрзано повећава.

Највећи градови су Мумбај, Калкута, Делхи, Карачи, Дака и други.

Јужну Азију чини седам држава: Индија, Пакистан, Бангладеш, Шри Ланка, Непал, Бутан и Малдиви.

Провери знање кроз игру.

Лекције на сајту су бесплатне, кликом на оглас који се налази у лекцији омогућавате да тако и остане. Хвала.

Za vreme korišćenja bilo koje stranice na veb-sajtu egeografija.rs, možemo da sačuvamo određene informacije na korisnikov uređaj, putem „kolačića“ (eng. „cookies“).